top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Yuki onna

Yuki onna a japán folklór meghatározó alakja. A szépséges hóasszony szellem képében járja a hófödte vidéket. Bőre fehér, az ajka kék, hosszú haja fekete, és elképesztően gyönyörű. Az esetek többségében hófehér kimonót visel, azonban az sem ritka, hogy ruha nélkül jelenik meg.


A legenda szerint Yuki onna hóviharban vesztette életét, ezért nem tud szabadulni a havas tájakról. Szépsége azonban megtévesztő: amilyen gyönyörű, olyan kegyetlen is tud lenni. Könyörtelenül szedi ártatlan áldozatait, akik mit sem sejtenek arról, hogy kivel is találták magukat szemben.


Egyes elbeszélések szerint a hóviharban rekedt embereket fagyasztja halálra jeges csókjával, míg más legendák úgy tartják, hogy direkt félrevezeti az áldozatait, akik így eltévednek és éhen halnak, vagy megfagynak. Az sem ritka, hogy csecsemővel a kezében jelenik meg, és akinek átadja a kisbabát, azonnal halálra fagy.


Yuki onna alakját a mai napig rejtély övezi. Nem lehet tudni, hogy valaha valóban létezett-e, és tényleg hóviharban hunyt el, vagy csak a hófödte hegyek magányában élők találták ki. Az mindenesetre bizonyos, hogy számtalan mese és legenda kering róla, aminek köszönhetően egészen valóságossá válik még akkor is, ha sosem létezett.44 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page