Keresés
  • Krisztina Váradi

Yuki onna

Yuki onna a japán folklór meghatározó alakja. A szépséges hóasszony szellem képében járja a hófödte vidéket. Bőre fehér, az ajka kék, hosszú haja fekete, és elképesztően gyönyörű. Az esetek többségében hófehér kimonót visel, azonban az sem ritka, hogy ruha nélkül jelenik meg.


A legenda szerint Yuki onna hóviharban vesztette életét, ezért nem tud szabadulni a havas tájakról. Szépsége azonban megtévesztő: amilyen gyönyörű, olyan kegyetlen is tud lenni. Könyörtelenül szedi ártatlan áldozatait, akik mit sem sejtenek arról, hogy kivel is találták magukat szemben.


Egyes elbeszélések szerint a hóviharban rekedt embereket fagyasztja halálra jeges csókjával, míg más legendák úgy tartják, hogy direkt félrevezeti az áldozatait, akik így eltévednek és éhen halnak, vagy megfagynak. Az sem ritka, hogy csecsemővel a kezében jelenik meg, és akinek átadja a kisbabát, azonnal halálra fagy.


Yuki onna alakját a mai napig rejtély övezi. Nem lehet tudni, hogy valaha valóban létezett-e, és tényleg hóviharban hunyt el, vagy csak a hófödte hegyek magányában élők találták ki. Az mindenesetre bizonyos, hogy számtalan mese és legenda kering róla, aminek köszönhetően egészen valóságossá válik még akkor is, ha sosem létezett.2 megtekintés0 hozzászólás