top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Yubari King sárgadinnye

A Yubari King sárgadinnyét a gyümölcsök pezsgőjeként, vagy Kobe marhájaként is szokás emlegetni. A hasonlat nem véletlen: ugyanis ez a dinnye a világ legdrágább gyümölcse. A Yubari King sárgadinnyét buddhista hagyományok szerint párban illik ajándékozni, és egy 2019-es év eleji aukción 14 millió forintnyi jenért cserélt gazdát egy pár dinnye. Most meglepődtél, igaz? Eláruljuk, mi kerül ennyibe egy sárgadinnyén.


A Yubari King-et Hokkaido szigetén, egy Yubari nevű kisvárosban termesztik üvegházban vulkanikus hamus talajban. A ’80-as években kétféle Kantalup dinnye keresztezéséből született meg a világ legdrágább gyümölcse, amely termesztésével napjainkban közel 100 család foglalkozik a kisvárosban.


És, hogy miért ilyen drága? Egyrészt azért, mert tökéletes: hibátlan gömb alakú, narancssárga húsú és mézédes. Olyannyira különleges, hogy édességét négyfokú skálán mérik, és abban az esetben, ha nem elég édes, vagy épp ellenkezőleg, túl édes, nem kerülhet a piacra. Ára azonban nemcsak emiatt ilyen magas. A dinnyét egészen különleges odafigyeléssel, szinte babusgatva termesztik a gazdák nem kímélve sem időt, energiát és pénzt. Mindez pedig megmutatkozik az egészen elképesztő árakban.55 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page