top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Yōkan

A yōkan egy tradicionális japán édesség, amelyet legtöbbször vörösbab pasztából, agaragarból és cukorból készítenek. A zselé állagú édességet általában tömbökben árusítják, és kisebb szeletekben fogyasztják. Két típusa ismert: a vörösbab pasztából készült, valamint a fehér vesebab pasztából készített változat. Ez utóbbi sokkal enyhébb ízű, és tejszerű vagy átlátszó, melyet gyakran zöldtea porral színeznek.


A yōkan eredetileg Kínából származik, és buddhista szerzeteseknek köszönhetően kerül Japánba a 12. század során. Kínában juhcsontból készült zselatinból főzték, de mivel a buddhizmus tiltja a gyilkolást, ezért Japánban más alapanyagot kellett keresni. Így esett a választás először a búzalisztre és az azukibabra, amellyel a zselatint helyettesítették. Az Edo-korban ismerték meg az agaragart, mely később a yōkan fő alapanyaga lett.


A yōkan nagyon kedvelt az egész szigetországban. Készítik csak magában, de szívesen ízesítik datolyával, gesztenyével, fügével és édesburgonyával is. Ugyancsak más ízt kapunk, ha a cukrot mézre, barna cukorra vagy melaszra cseréljük. Japánban olyannyira népszerű, hogy gyakran adják ajándékba is egymásnak ezt az édességet, mely felbontás nélkül sokáig megőrzi frissességét és zamatát.


10 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page