top of page
Keresés
  • Krisztina Váradi

Yōkan

A yōkan egy tradicionális japán édesség, amelyet legtöbbször vörösbab pasztából, agaragarból és cukorból készítenek. A zselé állagú édességet általában tömbökben árusítják, és kisebb szeletekben fogyasztják. Két típusa ismert: a vörösbab pasztából készült, valamint a fehér vesebab pasztából készített változat. Ez utóbbi sokkal enyhébb ízű, és tejszerű vagy átlátszó, melyet gyakran zöldtea porral színeznek.


A yōkan eredetileg Kínából származik, és buddhista szerzeteseknek köszönhetően kerül Japánba a 12. század során. Kínában juhcsontból készült zselatinból főzték, de mivel a buddhizmus tiltja a gyilkolást, ezért Japánban más alapanyagot kellett keresni. Így esett a választás először a búzalisztre és az azukibabra, amellyel a zselatint helyettesítették. Az Edo-korban ismerték meg az agaragart, mely később a yōkan fő alapanyaga lett.


A yōkan nagyon kedvelt az egész szigetországban. Készítik csak magában, de szívesen ízesítik datolyával, gesztenyével, fügével és édesburgonyával is. Ugyancsak más ízt kapunk, ha a cukrot mézre, barna cukorra vagy melaszra cseréljük. Japánban olyannyira népszerű, hogy gyakran adják ajándékba is egymásnak ezt az édességet, mely felbontás nélkül sokáig megőrzi frissességét és zamatát.


4 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page