Krisztina Váradi
Yam Wun Sen
A thai konyhában – mint általában az ázsiai konyhaművészetben – a tészta különleges helyet foglal el. Előszeretettel fogyasztják egytálételként, hiszen ízletes és laktató, és millió módon elkészíthető. A ritka kivételek egyike a Yam Wun Sen, ami a thai családok egyik kedvenc eledele, hiszen ezt fogyasztják önmagában, de akár köretként is.
A Yam Wun Sen egy üvegtésztasaláta, amelyet garnélával, darát sertéshússal, pörkölt földimogyoróval és friss zöldségekkel ízesítenek. Thaiföldön a woon sen néven ismert üvegtészta mungóbabkeményítőből készül, és általában egyadagos kiszerelésben árusítják a boltokban. Az üvegtészta kedvelt a diétázók körében, ugyanis nagyon sok vizet szív magába, így viszonylag kisebb adag tészta is kellő módon eltelít, aminek köszönhetően lényegesen kevesebb kalóriát fogyasztunk.
A Yam Wun Sen egyesít magában mindent, ami thai: friss, fűszeres, sós, édes és savanyú, így nem meglepő, hogy a thaiok annyira szívesen készítik és eszik. Az ízkavalkád titka – a kiváló alapanyagok mellett – az, hogy a tésztát ugyanabban a vízben kell kifőzni, amelyben előzőleg a garnéla és a sertéshús is készült. Ez biztosítja az ízek harmóniáját, és maximumát.
Az elkészítése rendkívül egyszerű. A rákot, a darált húst, valamint a tésztát megfőzzük, és egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a további alapanyagokat, így például a chilit, a paradicsomot, a mogyoróhagymát, a földimogyorót, a koriandert és a kínai zellert. Végül ínycsiklandó öntettel locsoljuk meg az egészet.
A Yam Wun Sen-t éttermünk kínálatában is megtaláljátok. Térjetek be hozzánk, és kóstoljátok meg!
