top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Wonton leves

Ha Kínát egyetlen levessel szeretnénk azonosítani, akkor az legyen a wonton leves. Nevét a benne főszerepet játszó wonton tésztáról kapta, ami nem más, mint egy vékony tésztából hajtogatott batyu, amit gyakorlatilag bármivel meg lehet tölteni. A végeredmény egy ízletes, ízig-vérig ázsiai finomság lesz, amit előszeretettel fogyasztanak a kínaiak, de az odalátogató turisták is.


Millió változata ismert, de van kettő, ami igazán híressé vált. Az egyik a hongkongi, a másik pedig a shanghai-i wonton leves. Előbbi verzióban a tésztabatyu nagyon vékony és friss hallal, valamint rákkal töltik meg. A leves alapízét pedig a csont, a szárított hal és a rák adja, de tesznek hozzá zöldhagymát, babcsírát és tésztametéltet is.


A shanghai-i wonton leves batyuja is papírvékony tésztából készül, de ezt sertéshúsos, káposztás töltelékkel készítik, az alaplé pedig húsleves nori algával, rákkal, korianderrel, zöldhagymával, valamint felcsíkozott sült tojással. Bármelyik változatot is kóstolod meg, garantáltan szerelmese leszel ennek különleges és laktató levesnek.


A leves lelke maga a wonton, ami liszt, víz, tojás, só keverékéből összeállított rugalmas tészta. Különlegességét mindig az adja, hogy mivel töltjük meg, valamint az, hogy hogyan hajtogatjuk. Wontont hajtogatni ugyanis minden

ki tud, hiszen annyi variáció ismert, hogy nyugodtan akár te magad is kitalálhatsz egy újat, biztosan nem fog kilógni a sorból.

716 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page