Krisztina Váradi
Unagi
Az unagi kifejezést bizonyára hallottad már, de lehet, hogy nem tudod, mit is jelent. Maga a szó édesvízi angolnát jelent japánul, amely az egyik legkedveltebb halfajta a szigetországban. Nem csoda, hiszen édeskés íze és omlós húsa olyan élményt jelent, ami nélkül ugyan lehet élni, de nem érdemes.
Az éttermekben az unagival általában kétféle módon találkozhatsz: unagi kabayaki vagy unagi nigiri formájában. Előbbi a grillezett angolna, amelyhez először kifilézik a halat, majd nyárson készre sütik. Annak érdekében, hogy kiemeljék az angolna jellegzetes ízét, szójaszósszal kenik be a húst grillezés előtt, aminek köszönhetően igazán ínycsiklandozó lesz.
Az unagi nigiri kiváló választás azoknak, akik szeretnék kipróbálni a szusit, de tartanak a nyers haltól. Az unagi nigirihez ugyanis az angolnát megfőzik vagy enyhén megsütik, és úgy készítik el belőle az ízletes falatokat. Általában szójaszósszal és wasabival kínálják, de gyakran fogyasztják pácolt gyömbérrel.
