top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Tom yum

A thai konyha az ízek kavalkádjáról ismert, és ennek egyik legjobb példája a tom yum leves. A tom yum a thaiok egyik kedvenc étele, nem véletlenül. Merész, mégis könnyű, savanykás, sós és citrusos egyszerre. A különböző ízek falatonként szinte felrobbannak a szádban. Ráadásul mindössze 30 perc alatt elkészíthető.


A tom yum szó szerint forró, fűszeres és savanyú levest jelent, és a név nagyon is illik rá. Összetevőnek köszönhetően igazán izgalmas és sokszínű. Bár első olvasásra úgy tűnik, hogy sok minden kell hozzá, ettől ne ijedj meg, a leves gyorsan és egyszerűen elkészíthető.


Alapvetően két változata ismert: a Tom Yum Goong Nam Sai és a Tom Yum Soup Goong Nam Khon. Előbbi esetén húsleves-szerűen készítjük el, míg utóbbi esetében krémes, tejszínes levest készítünk.


És lássuk, hogy mi is kell a tom yum levesbe! A thai ételekre jellemző a citrusos ízvilág, ez megjelenik ebben a levesben is, így a tom yum elmaradhatatlan alapanyaga a kaffir citrom, és annak a levele, a citromfű, valamint a friss lime leve. Kerül bele galangál, thai vörös curry paszta, fokhagyma, húsleves alap, halmártás, garnélarák, bazsalikom, barna cukor, gomba, paradicsom és olaj is.


A tom yum levest étlapunkon is megtalálod, kóstold meg, ha még nem tetted!


481 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page