top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Tiltott város

Peking egyik leghíresebb látványossága kétség kívül a Tiltott Város néven elhíresült palotaegyüttes, mely majdnem ötszáz éven keresztül szolgált a kínai császárok rezidenciájaként, valamint a Kínai Birodalom hatalmi központjaként. Ez idő alatt 24 császárnak adott otthont, és monumentális méreteinek köszönhetően kiválóan alkalmas volt mind hatalmi, mind pedig ceremoniális központnak.


A Tiltott Város 720.000 négyzetméteren terül el, ahol 980 épület, azokban pedig összesen 8.707 szoba található. Így nem meglepő talán a tény, hogy a Tiltott Város a világ legnagyobb palotaegyüttese, mely épen maradt fenn. A hatalmas területet két részre oszthatjuk: külső és belső udvar. Előbbi a ceremoniális ünnepségeknek adott otthont, míg utóbbiban található a fekete palota, amely a mindenkori császár, és a családjának lakhelye volt.


A palotaegyüttes a kínai építészet remeke, mely sokáig szolgált mintául az egész birodalomban. A Tiltott Város alaprajza téglalap alakú, és egy közel nyolcméter magas bíborszínű fal, valamint egy hatméter mély és 52 méter széles árok veszi körül. A komplexum négy sarkában négy torony, minden oldalán pedig egy-egy kapu található.


A Tiltott Város ma is szerves része Pekingnek, és természetesen rengeteg turistát vonz. A palotaegyüttes 1987 óta az UNESCO Világörökségének része.58 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page