top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Thaiföldi ételeket, amiket meg kell kóstolni

Egyre nagyobb teret hódítanak magukat a thai ételek Thaiföldön kívül is, nem véletlen, hogy hazánkban is sok helyen beszerezhetők már akár az autentikus alapanyagok is. A thai konyha rendkívül egészséges, népszerűsége ennek is köszönhető, kedveli a friss hozzávalókat, kerüli a túlzott hőkezelést és rendkívül változatos, intenzív fűszerhasználat jellemzi.


Öt íz bűvöletében – az alapok

Az édes, a sós, a savanyú, a keserű és a csípős akár egy ételen belül is megízlelhető, de érdekesség, hogy sót külön nem használnak az ételekhez, inkább halszósszal ízesítenek. Közkedvelt fűszereik a gyömbér, a bazsalikom, a fokhagyma, a citromfű, a chili paprika, a curry és a menta. Az ételek mellett sokszor láthatunk friss zöldségeket is, de akár mentalevéllel is találkozhatunk, ez segít a csípős íz enyhítésében, ha valamit túlzóan erősnek találnánk. Szintén hasonló célra alkalmas a kókusztej használata is, krémesítésre és az ízek harmonizálására tökéletes alapanyag. A rizs pedig elengedhetetlen összetevője az étkezéseknek, a legnépszerűbb a ragacsos rizs, amit úgy fogyasztanak, mint mi idehaza a kenyeret – nem véletlen, hogy Thaiföld exportálja a legnagyobb mennyiségben a jázmin rizst! 10 thai étel, amit mindenképp meg kell kóstolni!

  1. Pad Thai – ez egy serpenyőben készült rizstésztaétel halszósszal, pálmacukorral, tamarinddal, mogyoróval, tojással; csirke vagy tofu, de akár tenger gyümölcsei feltéttel.

  2. Tom Kha Gai – édes-savanyú leves kókusztejjel, pikánsan elkészítve. Különlegessége a galangal fűszernövény.

  3. Tom Yam – több verzió is népszerű a Tom Yam Goong rákkal készül, míg a Tom Yam Kung tenger gyümölcseivel. Ez egy erős és savanyú ízekkel domináló levesféle.

  4. “Sticky Rice” – azaz az autentikus thai rizs, amit ragadós rizsként azonosítunk.

  5. Gai Krapaocsirkehússal készülő ragu, jellemzően erős szósszal, összetevői között megtalálható a bazsalikom, a fokhagyma és a zöld chili.

  6. Kow Pad Gai sült rizs csirkefeltéttel.

  7. Kao Niao Ma Muang – desszertként fogyasztott ragadós rizs nyers mangóval tálalva.

  8. Gai Himapahnízes csirke kesudióval és chilivel készítve.

  9. Som Tam – ez egyfajta gyümölcssaláta, jellemző alapanyaga a mozsárban összetört papaya, több verzióban készítik. A Som Tam Poo-t fekete rákkal, a Som Tam Thai-t mogyoróval, szárított rákkal és pálmacukorral, míg a Som Tam Plara-t sós hallal, halszósszal és hosszú babbal.

  10. Gaeng Keow Wan Gai thai zöld csirke curry. Ez a curry fűszer- és gyógynövényekből készül, amit kókusztejjel főznek fel. Ízvilágában nem olyan fűszeres, inkább édeskés hatása van.



1 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page