top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Thai sült banán

A sült banán az egyik legnépszerűbb desszert Thaiföldön, és egész Délkelet-Ázsiában. Igazi street food, amelyet szinte minden utcasarkon lehet kapni, de előszeretettel készítik otthon. A thai sült banán titka – mint ahogyan általában a thai konyha titka is – az, hogy mindig friss alapanyagból készítik, és azonnal fogyasztják.


A másik titka maga a banán. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen banánból készítjük. A legideálisabb – és Thaiföldön járva kivétel nélkül ezzel találkozol – a burro banán, ami nálunk bébibanánként is ismert. Ez a fajta banán kisebb, egyenesebb és kicsit savanyúbb, mint a normál banán, amit megszoktunk. Olyat érdemes választani, ami még kicsit zöld, mert ez lesz a legjobb az édességhez.


Az elkészítése rendkívül egyszerű. A felszeletelt banánt rizsliszt, esetleg rizsliszt és búzaliszt, valamint reszelt kókusz és fehér szezámmag keverékében forgatják meg, és így sütik ki bő olajban. A tészta így vékony és ropogós lesz, míg a banán puha, ami szinte elolvad az ember szájában. A sült banán már így, önmagában is ínycsiklandó csemege, de tálaláskor tehetünk rá mézet, csokiöntetet, tejszínhabot, de akár fagylaltot is.237 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page