top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

A thai gasztronómiai örökség megőrzése és továbbadása

A Tom Yum Goong leves mint az UNESCO szellemi kulturális örökségének a része? Igen! A thai kulturális minisztérium szerint ez a recept a thaiföldi örökség kiemelt részét képezi, nem is példázza ennél jobban semmi, hogy a thai gasztronómiában mennyi egyszerű, hagyományos étel is szerepel, amiket tovább kell adni az utókornak.

Nemcsak a receptek, hanem az autentikus elkészítési módokat is elhivatottan népszerűsítik, a hagyományőrzés lényeges szereplői például az utcai ételárusok. Egy-egy kulináris alapétel azonban nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi éttermekben, konyhákban is megfordul, ezért kiemelten fontos, hogy az eredeti recept is széleskörűen ismert legyen, így az méltón tud tisztelegni a thai hagyományok előtt.

Persze kihívást jelenthet, hogy az ősi receptúrák szájról szájra terjedtek, így valószínűleg több verziójuk is él a köztudatban a mai napig, illetve régiónként eltérhetnek a felhasznált alapanyagok, azonban nagy erőfeszítések irányulnak arra, hogy ezeket lejegyezzék és megőrizzék a jövő nemzedékének is.
9 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page