top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

A thai ételek társadalmi és történelmi jelentősége

Thaiföldön járva hamar megtapasztalhatjuk, hogy az étkezés központi szerepet tölt be a mindennapokban, ilyenkor zajlanak ugyanis a fontosabb beszélgetések, de családi és társadalmi események is épülnek köré.

Az teljesen biztos, hogy ünneplés nincs étkezés nélkül, érdekesség azonban, hogy a főétkezésnek a vacsorát tartják, az ebéd is fontos, de nem olyan jelentős. Emellett az is fura lehet a nyugati ember számára, hogy minden fogás egyszerre érkezik az asztalra, amikből bárki szedhet magának. Jó ha tudjuk, hogy a társasági étkezés igen fontos, hiszen a thaiok szerint, aki egyedül étkezik az balszerencsés lesz.

A thai gasztronómiát története során rengeteg külső hatás érte, például a környező országokból Vietnamból, Kambodzsából, Indonéziából, Laoszból is vettek át szokásokat és alapanyagokat. De már a tizenharmadik században híres volt a sziámi konyha, a tenger gyümölcsei, húsok és a helyi zöldségek használata, illetve az intenzív fűszerhasználat már ezekben az időkben jellemezték főzési szokásaikat.
8 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page