top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

A thai édességek és a cukrászkodás

Kevesen tudják, hogy Thaiföldön járva az autentikus és finom street foodok mellett, rengeteg utcai árusnál találhatunk édességeket, nassolnivalókat, cukorkákat – így az édesszájú turisták sem maradnak hoppon! Nézzük meg közelebbről, hogy milyen édességkülönlegességeket kóstolhatunk meg, amikor ottjárunk. Rizses sütemények, desszertek A nép megmentőjeként is emlegetett rizs a mindennapi étkezés alapja, millió thai fő tápláléka, nem csoda, hogy az édességek készítésekor is fontos szerepe van. Találkozhatunk ragacsos rizses vagy jázmin riszes alapú desszerttel is, ezeket általában különböző gyümölcsökkel, papayával, mangóval, duriánnal – a világ legbüdösebb gyümölcseként emlegetik, szőlővel, kókusszal vagy dinnyével tesznek változatossá. Népszerűek a különböző ízesítésű rizspudingok is.


A mocsi Japán rizssüteményként is azonosítják, de a thaiok is kedvelik, ragacsos rizslisztből készül: a rizst pépes állagban a kívánt formára olvasztják. Rengeteg ízesítéssel találkozhatunk, például zöld teás, matchás, különböző gyümölcsös, de akár vörösbabos verzió is előfordulhat.


Pudingok, zselék, cukorkák

Népszerűek a különböző gyümölcspudingok és a magópüré vagy -krém is, ezek mind beszerezhetők már a thai – illatva akár az itthoni – hipermarketekben is. Megkóstolhatjuk a mangó pudingot kókusz darabkákkal vagy ugyanennek licsis változatát is. A tápióka pudingról pedig már biztosan mindenki hallott, ez a tápiókagyöngy áztatásával készülő édesség igazán egészséges, tökéletes egy laktató, napindító reggelihez.

Emellett közkedveltek a zselék is, maracuja, mangó, licsi, ananász – szinte bármely gyümölcs ízesítéssel találni fogunk ilyet is a kínálatban.

A kemény cukorkákból igazán népszerű a gyömbéres, erősebb verzió, amit itthon inkább torokfertőtlenítés kapcsán használhattunk már.


Ropogtatnivalók A banánchips vagy a kókuszos és barnacukros ropi is ottani nassolnivaló, utóbbiból létezik mangós, epres, banános, de akár matcha zöld teás is. A tenger gyümölcsei sem maradhatnak ki a kínálatból: a rák chips vagy a fűszeres hal snackek – különböző erősséggel – bizony kihagyhatatlanok!

Sült banán

Mi talán rántott banánként is azonosíthatnánk, hiszen a tésztabundában lévő banánt forró olajban sütik ki a thaiok. Elkészíthető a hozzánk beérkező nagyobb banánfajtából is, de az igazi, ha a thaioknál jellemző édes kis banánból tudjuk megkóstolni ezt az ételt, akár kókusszal ízesített bundában.

Tipp: A thai banános palacsintát, avagy a Rotit sem szabad kihagyni, ha Thaiföldön járunk!3 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page