Krisztina Váradi
Thai desszertvariációk gluténmentesen
A thai desszertek igazán egészségesek, sokan ezért is választják alternatívaként, amikor diétáznak, de azoknak is jó megoldás lehet, akik allergia okán csak glutén- vagy laktózmentes édességet fogyaszthatnak. A thai desszertek alapvetően nem piskótaközpontúak, és nemigen használnak fehér lisztet és cukrot sem. Most bemutatunk néhány különleges gluténmentes thai desszertet! 1. A kókuszpuding torta Igazán ízletes, trópusi desszert – különösen ajánlott kókusz rajongóinak! Összetevői között megtalálható a kókusztej, a kókuszkivonat és a pörkölt aprított kókusz, ez adja a mesés ízét ennek a pudingnak, de használnak még hozzá rizslisztet és tojást is. Általában melegen tálalják. Finom és szuper könnyű elkészíteni, egészséges, hiszen alacsony a zsír- és a cukortartalma, valamint gluténmentes. A legjobb az egészben, hogy mindössze tíz perc alatt elkészül a sütőben! 2. A banán és licsi édes kókusztejben, avagy a “banánlizé leves” Rendkívül alacsony zsírtartalmú desszert, magas C-vitamintartalma miatt igazán jót tesz szervezetünknek. Mondhatjuk “desszertlevesnek” is, amit az időjárástól és kedvünktől függően fogyaszthatunk hűtött tálból egy nyárestén vagy felmelegítve is a téli hidegben. A bónusz, hogy mindössze öt perc alatt elkészíthető, ehhez szükségünk lesz egy nagy érett banánra, 8-10 friss licsire (ha azt nem tudunk beszerezni, akkor jó a konzerves verzió is, de használat előtt a levét öntsük le), kókusztejre és pálmacukorra. A kókusztejet fel kell melegíteni közepes lángon egy serpenyőben, majd hozzá kell adni a pálmacukrot – ízlés szerinti mennyiségben – végül jöhetnek a meghámozott és feldarabolt gyümölcsök, amiket csak éppen át kell melegíteni 1-2 perc alatt, és kész is a desszert.
3. A tápiókapuding
A tápióka nagyon jó alternatívát jelent a gabona helyett a gluténmentes desszertekhez, nevezik maniókának is, lényegében ez a kasszáva növény gyökeréből kivont szárított keményítőlisztből készült gyöngy. A legtöbb szupermarketben már beszerezhető a sütési hozzávalóknál, de ázsia boltok polcain garantáltan találunk majd.
Rendkívül tápláló, amit nem bizonyít jobban semmi mást, minthogy a második világháború idején ez a gyökérzöldség segítette át a délkelet-ázsiaikat, amikor az élelmiszer ellátottság szűkös volt. A tápióka tartalmaz folátot – az egyik fontos B-vitamint – és kis mennyiségű, de egészséges zsírsavat, ez azt jelenti, hogy bátran élvezhetjük a desszertet, hiszen nemcsak finom, de egészséges is!
