top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Thai curry

A thai konyha egyaránt használja a curry kifejezést a curry pasztára, és azon ételekre is, amelyek a paszta felhasználásával készülnek. Ennek köszönhetően a thai curry igen gazdag és sokszínű. Fontos megjegyezni, hogy annak ellenére, hogy vannak hasonló összetevők, az indiai és a thai curry nagyban különbözik ízében. Ennek az az oka, hogy a thai curry egyik alapeleme a kókusztej, ami az indiai változatból teljesen hiányzik.


A kókusztej mellett persze számos egyéb összetevője is van a thai currynek. Ami minden curryben megtalálható az a garnélapaszta, a chili, a hagyma és a fokhagyma, a citromfű, a galangalgyökér és a koriander. Ezen túlmenően a curry típusától függően kerülhet a pasztába kurkuma, bors, koriander, kardamom, kömény, sőt, még erjesztett hal is. Az összetevőket hagyományosan mozsárban törik össze, de ma már egyre elterjedtebb az, hogy konyhai robotgéppel turmixolják pépes állagúra.


A thai currynek alapvetően öt típusát különböztetjük meg. A legnépszerűbb a zöld curry, aminek a zöld chili, a kókusztej, a medvehagyma, a fokhagyma, a köménymag és a citromfű adja meg pikáns, semmivel sem összetéveszthető aromáját. A narancs curryt savanykásabb íze miatt általában halakhoz és sertéshúshoz használják. Fő összetevői a szárított vörös chili, a medvehagyma, a tengeri só, a kurkuma és a garnélapaszta.


A vörös currybe zöld helyett szárított vörös chilit tesznek, ez adja meg jellegzetes színét. Általában húsételekhez (csirke és marha) használják. A sárga curry annyiban különbözik a vöröstől, hogy az íze kevésbé intenzív, ami a kurkumának, a sárga mustármagnak és a szerecsendiónak köszönhető. A többivel szemben a Masaman curry pedig kifejezetten édesnek számít, ami nem is csoda, hiszen kardamomot, fahéjat, szegfűszeget és szerecsendiót is adnak hozzá. Kiváló a csirkehús és a marhahús mellé is, de vegetáriánus fogásokhoz is.


14 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page