top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Tévhitek a thai konyháról

Sok-sok különböző téves elképzelés kering a thai konyháról a köztudatban, most igyekszünk megcáfolni a legalapvetőbbeket. Nézzük meg közelebbről, hogy mely az az öt állítás, amit ha a thai konyhával kapcsolatban hallunk, akkor bátran kételkedjünk!


1. Nehéz és hosszadalmas a készítési ideje az ételeknek

A világhírű thai konyha bizony a könnyű és általában gyorsan, minél kevesebb főzési és párolási idővel, készülő ételekben bővelkedik. Szeretik megtartani a zöldségeket és a húsokat is friss, roppanós állapotukban, emiatt kimondottan egészségesnek is mondhatók ezek az ázsiai ételeket.


2. Hizlal!

Ez azonnal megcáfolható, a thai konyha ugyanis nem ismeri a fehér lisztet és cukrot, így még desszertnek is inkább friss, édeskés gyümölcsöket kínálnak egy kis rizzsel. Az állati eredetű tejek helyett pedig főleg kókusztejjel készítik az ételeket. Emellett a főételekben jellemzően sok zöldséggel találkozhatunk, köreteik is sokkal organikusabbak, mint például a magyar konyhában megszokottak. Az erős és anyagcserére pozitívan ható fűszerek használatáról nem is beszélve, tipikusan ilyen a csili, a citromfű, a koriander, a gyömbér, a fokhagyma, a bors és a galangagyökér. 3. Túl fűszeresek az ételek!

Valóban sok fűszert használ a thai konyha, de azt pont olyan arányban, harmóniában, hogy a jól elkészített eredmény egy ízletes étel, amiben keveredhet az édes, a savanyúval, a fűszeresség, de a csípősség is. A szószokat általában többféleképp készítik el, így lehet választani a fűszeres, nem fűszeres és csípős verziók között, ezzel pedig könnyedén személyre szabhatjuk alapételünket.


4. Túl egyszerűek a fogások! Valóban egyszerű alapanyagokkal dolgozik a thai gasztronómia, de ennek ellenére elmondható, hogy nagyon sokszínű és változatos. Egy-egy alapösszetevőt rengeteg formában felfedezhetünk az étkezések során, más fűszerezéssel és körítéssel, így nem kell aggódnunk, hogy unalmas fogásokkal találkozunk majd. Sőt, a bátrabbak Thaiföldön járva az egzotikumokat is kipróbálhatják, az utcai árusoknál nem ritka, hogy tücsköt, hangya tojást vagy egyéb rovarokat kóstolhatunk ropogosan, olajban kisütve.


5. Nincsenek édességeik, süteményeik!

Az európai habos, piskótás sütemények valóban nem találhatók meg a thai ételek között, sokkal inkább gyümölcsökkel és édesen ízesített rizzsel találkozhatunk, de népszerű a tápiókapuding is. A fenti tévhitek eloszlatására természetesen az a legjobb megoldás, ha mi magunk is megkóstolunk néhány jól elkészített thai fogást! Jó étvágyat!
3 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page