top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Templom üres üvegekből? – Wat Pa Maha Chedi Kaew

Egy modern építészeti remekműnek is gondolhatnánk, amikor megtudjuk, hogy több mint másfél millió üres zöld Heineken és barna Chang sörösüvegből épült Wat Pa Maha Chedi Kaew buddhista templom.

Ezen üvegek gyűjtése 1984-ben kezdődött meg és onnantól számítva két évbe telt a főtemplom felépítése. Utána a szerzetesek folytatták a bővítést, így 2009-re már 20 hasonló módon készült épület állt a főtemplom mellett, egy igazi épületkomplexumot létrehozva, ami népszerű látványosság a turisták körében – nem beszélve arról, hogy milyen frappáns környezetkímélő, tartós építészeti megoldást mutat meg!

Érdekesség, hogy a palackokon kívül még rengeteg kupakot is felhasználtak, ezekből látványos mozaikok készültek. Az épületek között található egy krematórium, néhány imaterem, víztorony és mosdóhelyiségek a turisták részére, illetve egy-két szerzetesi laknak alkalmas magasított bungaló is. Nem véletlen, hogy a Wat Pa Maha Chedi Kaew-t a "Millió Palackok Templomának" is nevezik, sőt több újság szerint a fenntartható építészet egyik igen kreatív példája, érdemes megnézni!




3 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page