top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Szilveszteri menük Ázsia-szerte

Az év utolsó napját a világon mindenütt izgatottan várják és ünneplik. Nem csoda, hiszen mindig különleges érzés elbúcsúzni az óévtől és köszönteni az újat. Nem véletlen az sem, hogy számtalan babona és szokás alakult ki a szilveszterrel kapcsolatban, így nem mindegy például az sem, hogy ilyenkor mit eszünk. Nincs ez másként Ázsiában sem, ott is az ételektől remélik az emberek a boldogságot, a bőséget, a szerencsét és az egészséget.


Japánban nagyon sok olyan étel van, amit kifejezetten ilyenkor fogyasztanak annak érdekében, hogy az új év szerencsés és gazdag legyen. Ilyen például az oszecsi, de a hét gyógynövényes leves is. Ilyenkor szokás készíteni a mochit, a ragacsos rizssüteményt is. Még éjfél előtt fogyasztják a toshikoshi soba-t, ami egy hajdinatésztából készült forró leves. Úgy tartják, hogy minél hosszabb a tészta, annál tovább élünk, hiszen a végtelen hosszú soba tészta a hosszú életet szimbolizálja. A szigetországban a hal szinte minden nap az asztalra kerül, így nem csoda, hogy az év utolsó napján is esznek tengeri herkentyűket. Szilveszterkor hering ikrát, garnélarákot és szardíniát esznek, mert a hering ikra a termékenységet szimbolizálja, a garnéla a hosszú életet, a szardínia pedig a jó termést.


A kínaiak is úgy állítják össze a szilveszteri menüt, hogy az szerencsét és boldogságot hozzon az új évre. Éppen ezért kerül az asztalra földimogyoró, ami a hosszú élet és az egészség jelképe Kínában, valamint az elmaradhatatlan nyolcszögletű tálca, amelyen 8 különböző szerencsehozó rágcsálnivalót szolgálnak fel. Így például rizslisztből készült süteményt, moszatot, lótuszmagot és szárított tofut. A japánokhoz hasonlóan ők is esznek halat és hosszú tésztát is, de töltött táskát és tavaszi tekercset is.Koreában úgy tartják, hogy az újévkor mindenki egy évvel öregebb lesz, ezért ilyenkor mindig fogyasztanak ttok levest, de nagyon kedveltek a különféle csonok is. Elmaradhatatlan kelléke az év utolsó napjának a mekcsok, ami marinált hús nyárson sütve, ahogyan a rizsbor és a sikhje is.


MINDEN KEDVES VENDÉGÜNKNEK EREDMÉNYEKBEN ÉS SIKEREK

BEN GAZDAG, BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK!

33 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page