top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Sushi készítése lépésről lépésre

A sushi a japán konyha legismertebb fogása, és sokak kedvence. Annak ellenére, hogy sokan kedvelik, kevesen mernek nekiállni otthoni elkészítésének, pedig nem ördöngös. Mai írásunkban bemutatjuk a sushi készítését lépésről lépésre.


Első lépésként készítsd elő a rizst. Mosd át mindaddig, amíg teljesen átlátszó nem lesz a leöntött víz. Ez azért fontos, hogy a keményítőt teljesen eltávolítsd róla. Ezután tedd fel főni olyan edényben, amelynek átlátszó üveg a teteje. Erre azért van szükség, mert a sushihoz való rizst úgy kell megfőzni, hogy közben egyszer sem emeled fel a fedőt. A rizst addig kell főzni, míg el nem fő az összes víz, és az átlátszó tetőnek köszönhetően anélkül is látod ezt, hogy fel kellene emelned. Ha a rizs megfőtt, tedd félre hűlni.


Addig készítsd el a sushu-zu-t. Ez egy öntet, amely rizsecetből, sóból és cukorból áll. Ezt kell a rizsre önteni. A rizst terítsd szét egy nem fém edényben, öntsd rá a sushi-zu-t, majd keverd össze alaposan. Tedd félre ismét pihenni. Eközben pedig vágd fel a hozzávalókat: a halat, az avokádót, az uborkát és minden egyebet, amit a szeretnél a sushiba tenni.


Végül már csak össze kell állítanod. Terítsd magad elé a bambuszgyékényt, erre helyezd a fényesebb felével lefelé a norilapot. Ezen oszlasd el a rizst egyenletesen úgy, hogy az egyik szélén kihagysz egy kb. 1 centiméteres sávot, ugyanis itt fog majd összeragadni a tekercs. Mivel a rizs nagyon ragacsos, mindig vizes kézzel nyúlj hozzá. Húzz egy vékony wasabi csíkot a rizsre, majd erre helyezd a csíkokra vágott hozzávalókat. A bambuszlap segítségével szorosan tekerd fel a tekercset addig, amíg el nem nyeri végső formáját. Ezután már csak fel kell szeletelned. Először vágd ketté, majd a két felet 3-3 részre. Tálaláskor kínálj hozzá szójaszószt és egy csepp wasabit.
18 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page