top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Serundeng

Az ázsiai konyha fűszerezése semmihez sem hasonlítható és az elképesztő ízek és aromák miatt összetéveszthetetlen. Már egy-egy fűszernövény önmagában igazán különleges eredményt ad, de az általuk használt fűszerkeverékekkel még inkább ellenállhatatlanná válik az adott étel.


Ebbe a sorba illeszkedik tökéletesen a serundeng is, amely az indonéz világ egyik legkedveltebb fűszerkeveréke. Vagy fogása? Mindjárt kiderül!


A serundeng nem más, mint fűszerezett pirított kókuszreszelék, amelyet köretként fogyasztanak, illetve még gyakrabban fűszerkeverékként. Megvásárolható készen is, de természetesen sokkal jobban kiadja az ízeket, ha frissen készítjük. Ehhez szükségünk lesz földimogyoróra, hagymára és fokhagymára, galangal gyökérre, korianderre, köményre, sóra, tamarind pasztára, citromfűre, és persze az elmaradhatatlan kókuszreszelékre. Használhatunk szárított kókuszreszeléket, de mi magunk is készíthetjük friss kókuszból.


Az elkészítése nem bonyolult: a kókuszreszelék kivételével az összes hozzávalót tegyük egy mozsárba vagy turmixgépbe, és készítsünk belőle kellemes állagú pasztát. Melegítsünk fel egy serpenyőt, és kezdjük el benne hevíteni a pasztát. Ha az már kellően felforrósodott, keverjük hozzá a kókuszreszeléket, és addig pirítsuk, amíg a kókuszaranybarna nem lesz. Az így készült fűszerkeveréket töltsük üvegbe, és használhatjuk húsok ízesítésére, de kiválóan harmonizál a curryvel. Rizzsel összekeverve pedig önmagában is fogyaszthatjuk köretként.


2 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page