top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Sashimi

A sashimi az egyik legnépszerűbb fogás Japánban a sushi mellett. A sashimi – a sushihoz hasonlóan – nyers halból készül, azonban rizs nélkül. Maga a kifejezés szó szerint átszúrt testet jelent, ami utal a halak elejtésére. Ugyanis a halak agyát egyből a kifogás után átszúrják, és jégbe teszik, ugyanis a hirtelen halál miatt kevesebb tejsav termelődik a hal szervezetében, aminek köszönhetően frissebb marad.


A sashimi szinte bármilyen halból és tengeri herkenytűből elkészíthető, így például nagyon kedvelt a lazac, a tonhal, a tintahal, a lepényhal, de a garnélarák, a kagyló, a polip, a kaviár, de még a tengeri sün is. A nyers húst vékony szeletekre vágják és tofuval, algával, szójaszósszal, zöldségekkel tálalják. Minden esetben kerül wasabi is a tálra. Ez utóbbi nem csupán az íze miatt, de azért is, mert elpusztítja a káros baktériumokat.


A sashimi egyik legkülönlegesebb fajtája a fugu nevű gömbhalból készült sashimi. Ennek az a különlegessége, hogy a gömbhal belső szerveiben halálos dózisú méreg található, emiatt elkészítése speciális szaktudást igényel. Emiatt fugut csak olyan fuguséf készíthet, aki külön vizsgát tett és engedéllyel rendelkezik.


A sashimi egyébként sem teljesen veszélytelen, hiszen nyers halból készül. Éppen ezért mindig a legfrissebb alapanyagoakt kell választani, és csak megbízható helyen szabad fogyasztani.


68 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page