top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Sake no Nanbanzuke

Lehet, hogy a Nanbanzuke eddig nem jutott eszedbe a klasszikus japán ételek említésekor, de most megmutatjuk, hogy miért olyan közkedvelt és népszerű hazájában! Mit jelent pontosan Sake no Nanbanzuke kifejezés?

Kezdjük az elején, a Nanbanzuke szó eredeténél.

A nanban jelentése: ‘külföldi’, utalva itt Portugáliára és Spanyolországra.

Míg a zuke annyit tesz: ‘pácolt’.

A japánok az 1600-as években sokat kereskedtek a fent említett országokkal, ami a gasztronómiára is hatással volt, konyhaművészetük gyarapodott, főleg a halak tartós hőkezelése, sütése terén ebben az időszakban, ez az alapja a Nanbanzukénak is. Több száz éves múltjának köszönhetően már tradicionális japán ételként jelenik meg hazájában a Sake no Nanbanzuke, de vitathatatlanul európai gyökerekkel rendelkezik.


Az ételről

A Sake no Nanbanzuke lényegében egy marinált sült lazac/makréla zöldségkörettel, pikáns ízvilággal, ahogy ezt sok japán étel kapcsán tapasztaljuk. Elkészítésekor a halat rántják és a zöldségekkel együtt csípős köretben pácolják. Különlegessége, hogy ezt követően hűtőszekrényben tárolják, majd hidegen tálalva fogyasztják. Az éttermi kínálatban is megtalálható hazájában, de otthon elkészítve is népszerű ételről van szó. Bár olajban kisütött fogás, de a csípőssége és ecetessége miatt friss, könnyed étel, így hőségben előszeretettel fogyasztják.

A páclé szójaszósz, rizsecet, fokhagyma, citromlé és chili paprika felhasználásával készül, ebbe forgatják bele a frissen kisült halat. Az étel titka is ez, ha nem kisütést követően kerül bele a hal a páclébe, akkor annak nincs lehetősége intenzíven megízesíteni a sült hal felső rétegeit, veszítve ezzel az élvezeti értékéből.


Nanbanzuke másképp?

A Nanbanzuke elkészíthető - ízlésünknek megfelelően - makrélából, shishamoból, wakasagiból, de csirkéből is. A zöldségkörethez hagymát, sárgarépát és cukkinit szokás használni, de előfordul, hogy kaliforniai paprikával is színesítik az ételt. A pikánsabb hatás érdekében pedig szaké vagy mirin is használható a páclé elkészítésekor.
35 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page