top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Rujak

A rujak az egyik legnépszerűbb streetfood Ázsiában. Nem más, mint egy hagyományosan indonéz friss gyümölcssaláta, amit előszeretettel készítenek Malajziában és Szingapúrban is. Maga a kifejezés szó szerint „keveréket” jelent, ami kifejezetten találó, hiszen a rujak általában gyümölcs és zöldség keverékét jelenti, amit különféle módokon ízesítenek.


A rujak eredete nem teljesen ismert, azonban az biztos, hogy az egyik legősibb étel Dél-Ázsia szerte. Már az ókorból is vannak olyan emlékek, amelyek bizonyítják, hogy a rujakot már akkor is ismerték és készítették. Nem véletlen tehát, hogy ennek az ételnek még napjainkban is különleges jelentőséget tulajdonítanak, így a rujak a tradicionális ünnepek elengedhetetlen része. Elsősorban a Tujuh bulanan nevű ünnep hagyományos étele, amelyen a várandó nőket köszöntik.


Nagyon sok változata ismeret Dél-Ázsiában, azonban a rujak hagyományosan friss gyümölcsök és zöldségek keveréke, amelyeket kisebb szeletekre darabolnak és ízesítenek. A legtöbb esetben fűszeres pálmacukor öntettel bolondítják meg. A pálmacukrot chilivel és mogyoróval keverik össze, és ezt locsolják rá a gyümölcsökre és zöldségekre.


6 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page