top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Rendang

A rendang az indonéz konyha egyik legismertebb és legnépszerűbb remeke. Sokan csak úgy emlegetik, mint az indonéz curryt, azonban ez olyan szempontból nem állja meg a helyét, hogy a rendang sokkal tartalmasabb és sűrűbb. Fűszeressége és összetéveszthetetlen zamata miatt azonban mégsem áll olyan messze a valóságtól ez a megnevezés.


A rendang eredete a 15. századra vezethető vissza, amikor is indiai kereskedők rendszeresen kerültek kapcsolatba indonéz kereskedőkkel, akik átvették a jellegzetesen fűszeres curryt, azonban tovább gondoltak azt. Így született meg a rendang, ami kókusztejben párolt fűszeres marhahús. Mivel a húst 2-3 órán keresztül párolják, a kókusztej hihetetlenül sűrűvé válik, az aromás fűszerek – amelyeknek egész kavalkádja (chili, koriander, gyömbér, hagyma, római kömény, kurkuma, csillagánizs) jelenik meg az ételben - pedig átjárják az egészet, emiatt lesz annyira ellenállhatatlan.


Mint az ázsiai ételeknek általában, a rendangnak is számtalan változata ismert a hagyományos recept mellett. Készítik csirkehúsból, belsőségekből, sertésből, májból, halból, tenger gyümölcseiből, marhanyelvből, de akár kecskéből vagy nyúlból is. Te kóstoltad már? Melyik a kedvenced?
16 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page