top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Rambután

A rambután a szappanfa termése, és Délkelet-Ázsia egyik legkedveltebb gyümölcse. Nevét kissé érdekes megjelenésének köszönheti, ugyanis a rambut maláj, valamint indonéz nyelven is azt jelenti szőr vagy haj. Mivel a gyümölcs héja szőrös, így adta magát a neve: rambután, azaz szőrös gyümölcs.


A szappanfa a közepesen magas fák közé sorolható, levele sötétzöld és vaskos, fonákján szőrős, a gyümölcse pedig az ágak végén fejlődik fürtökben. Évente kétszer terem: júniustól októberig, valamint decembertől februárig.


A gyümölcs kicsit hasonlít a szelídgesztenyére, azonban héja puha. Éréskor először sárgászöldes színű, majd szépen átvált egészen sötétvörös színűvé. A szőrös héjat késsel kettévágva egyszerűen le lehet húzni, és alatta találjuk a kissé savanykás gyümölcshúst, amely a cseresznyéhez hasonlóan ropogós.


A rambutánt elsősorban nyersen fogyasztják, de készítenek belőle lekvárt, és salátákhoz is szívesen adják. Magas A és C-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló immunerősítő, de jótékonyan hat a szívre és csökkenti a koleszterinszintet is. Használják bőrápolásra, ezen kívül gyökeréből teát főznek, ami remek láz – és fájdalomcsillapító.130 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page