top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Pushkari tevevásár

Egyszer volt Budán kutyavásár! Ez azonban szerencsére Pushkarra és a tevevásárra nem igaz. A pushkari tevevásár ugyanis több, mint százéves hagyományra tekint vissza, és évről évre megrendezik október végén vagy november elején. Időpontját minden évben asztrológusok határozzák meg a holdnaptár alapján.


Pushkar - indiai léptékkel nézve – kisváros Indiában, ahova azonban évente egy alkalommal, a tevevásár idején százezrek zarándokolnak. Ilyenkor felbolydul az egész város, ugyanis a tevék vására nem csupán egy piac, ugyanis mára már valódi fesztivállá nőtte ki magát. A vásár idejére az árusok és családjaik benépesítik sátraikkal a város melletti sivatagot, esténként pedig főznek, énekelnek, mulatnak.


A vásárra közel ötvenezer tevét hoznak a kufárok, és nem ritka az sem, hogy hetekig vándorolnak, mire elérik a helyszínt. A teve kifejezetten hasznos és keresett állat Indiában, hiszen amellett, hogy szívós és jól terhelhető, húst, tejet és még gyapjút is ad. Az állatokat ilyenkor nagyon alaposan átvizsgálják, főleg a fogukat, hiszen azok állapotából lehet következtetni az állatok egészségére.


A tevevásár 4-5 nap után már általános vásárrá és egy hatalmas színes forgataggá avanzsál. Ilyenkorra ugyanis megérkeznek azok a zarándokok is, akik az újhold ünnepe miatt szeretnének megmártózni a város szent tavában, amelynek isteni erőt tulajdonítanak a helyiek. Úgy tartják, hogy aki megmártózik a tóban, azonnal megszabadul az összes bűnétől.

44 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page