top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Pulgogi


A pulgogi az egyik legismertebb és legkedveltebb koreai étel. Az idők során természetesen a pulgoginak is számtalan változata alakult ki, azonban hagyományosan nagyon vékony szeletekre vágott bélszínből készül marinálással. Marhahús mellett készülhet még sertés – és csirkehúsból is, de kétségtelen, hogy a bélszínből az igazi.


A pác szójaszószból, szezámolajból, szezámmagból, fokhagymából, mézből, barnacukorból, gyömbérből, feketeborsból áll, de kerülhet bele még körte és alma is. Ennek köszönhetően a szósz enyhén sós és enyhén édes is lesz, ami megadja a pulgogi különleges ízét. Pácolás után a húst grillezik, erre utal a neve is, hiszen a pulgogi szó szerint „tűz-hús”-t jelent. Manapság nem csak tradicionális módon készítik, ugyanis Koreában nagyon népszerű a pulgogi hamburger és pizza is.


A pulgogi titka két dologban rejlik: egyrészt a pácban, másrészt pedig a szinte hajszálvékony szeletekben. A húst igen nehéz ilyen vékony szeletekre vágni, azonban, ha 2-3 órára fagyasztóba tesszük szeletelés előtt, lényegesen könnyebb lesz a dolgunk.


Elkészítése nagyon egyszerű. Az említett alapanyagokból elkészítjük a szószt, vékony szeletekre vágjuk a húst, majd legalább 4-5 keresztül pácoljuk. A legideálisabb, ha már előző este a pácba tesszük a húst, így egész éjszaka marinálódhat. Ezt követően speciális grillserpenyőben kisütjük és főtt rizzsel vagy salátával tálaljuk29 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page