top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Phosop istennő és a rizs – a thai nép megmentője

Tudtad, hogy az étkezésre vonatkozó kifejezés thai nyelven ‘kin kao, ami nem mást jelent, minthogy ‘együnk rizst’? Nem véletlen, hiszen Thaiföldön – a többi ázsiai országhoz hasonlóan – a rizs az alapétel, mindennap fogyasztják, a lakosság fő táplálékának számít.

Phosop istennő

A szent növény, a rizs védőszentje Phosop istennő, a rizst pedig a nép megmentőjeként, a thai nép védőjeként is azonosítják. Ezt évente meg is ünneplik a rizs dicséretével, ilyenkor a bangkoki palota előtt a király részvételével megáldják az első rizsmagokat – a májusi vetést megelőzően. A főtéren egy bivalyhúzta ekével szimbolikusan szántást végeznek, majd a brahminok – az indiai papok – a szántás minőségéből megjövendölik, hogy milyen rizstermésre lehet számítani az elkövetkezendő évben. Amikor az ünnepséget megelőző nap csapadékos, de az ünnep napján szép idő van, akkor a legkedvezőbbek a körülmények a szántáshoz, ilyenkor jó termésre lehet számítani a jövendölés szerint. A rizstermelésnek többezer éves hagyománya van a területen, egyes feltevések szerint már Kr. e. 3000 környékén elkezdődött.

Közkedvelt thai rizsfajták

Valamilyen módon szinte minden ételükben megtalálható, ha például tésztát eszünk, akkor is valószínű, hogy találkozunk vele, hiszen sok thai tészta rizslisztből készül. De népszerű az ételeket kísérő ragacsos rizs készítése is, amit kézzel fogyasztanak köretként. A hazánkban is egyre több boltban megtalálható jázmin rizs a thaiok kedvence, ezt az elkészítés előtt vízben áztatják, hogy csökkentsék keményítőtartalmát, majd hagyományos rizsfőző edényben készítik el gőzöléssel. Az igazi jázmin rizs Thaiföld északkeleti részéről származik, jellemzően hosszú szemű, nevét pedig a főzés közben felszabaduló édeskés virágillatról kapta, emiatt szokás illatos rizsnek is nevezni. A thai ragacsos rizs Thaiföld északi részéről származik, pontosabban Chiang Mai tartományból. Kiváló minőségű, aromás ízzel megáldott, puha állagú, jól tapadó rizsfajta. Ezt főként hal-, hús-, és zöldésgételek mellé fogyasztják, de a desszertek kedvelt alapja is, ilyenkor édeskés gyümölcsöket kínálnak mellé. Érdekesség, hogy ragacsos rizsből létezik fehér és fekete változat.

Az úgynevezett fehér rizs is közkedvelt, szokás ‘csiszoltnak’ is nevezni, mert a rizsmaghéjat ilyenkor eltávolítják a rizsszemről, ezzel azonban veszít tápanyagértékéből, de emiatt kevesebb ideig kell párolni és a szervezet számára is emészthetőbb.
0 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page