top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Pho, a húslevesek legjobbika

Magyarországon egy ilyen cím lehet, hogy szentségtörésnek számít, de tény, hogy Vietnam nemzeti eledele – amit egyébként a franciák vittek az országba - nem véletlenül olyan népszerű. Tele van ízzel, roppanós zöldségekkel és sok-sok rugalmas tésztával, ami egyszerűen ellenállhatatlanná teszi. Ha pedig igaz, hogy a húsleves jó a megfázás ellen, akkor a pho igazi gyógyszer, hiszen rengeteg gyömbérrel, hagymával, fokhagymával készül, ami valódi vitaminbombát jelent.


A vietnámi húsleves

, de nagyon kedvelt a csirkehúsos és a tofus változata is. Elkészítése nem bonyolult, inkább időigényes, ugyanis, mint minden húslevesnek, a phonak is az a titka, hogy hosszan és lassan kell főzni. A pho alapja a lassú tűzön főtt alaplé, amelyet akár 72 órán keresztül is főznek, mert azt vallják, hogy a marhacsontból ez idő alatt minden fontos tápanyag kifő, aminek köszönhetően a leves igazán ízletes és tartalmas lesz.


A pho esszenciáját tehát az alaplé adja, ezt ízesítik tovább különféle fűszerekkel és feltétekkel. Kerülhet bele babcsíra, koriander, újhagyma, chilipaprika, marhahús, rizstészta és nagyon sok zöldfűszer. Különleges, intenzív aromáját annak köszönheti, hogy a fűszereket (csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, bors), a hagymát és a gyömbért szárazon pirítják, aminek köszönhetően sokkal erősebben érződik az ízük. Elsőre talán szokatlan is lehet, de ne féljünk az ízek orgiájától, kóstoljuk csak bátran.


A pho rendkívül tartalmas, gazdag leves, ami nagyon változatosan elkészíthető.

15 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page