top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Phat Kaphrao – a legnépszerűbb thai ételek

Egy hagyományos thai ételről van szó, ami igen népszerű a külföldiek körében is, hiszen a negyedik leggyakrabban fogyasztott fogás, amit Thaiföldön a turisták rendelnek. Ahogy megszoktuk már, ennek is rengeteg verziója létezik ország- és tartományszerte. Hogyan készül a Phat Kaphrao?

A hozzávalók

Az elkészítéséhez használnak: piros chili paprikát, zöld chili paprikát, fokhagymát, oyster szószt – osztrigaszószt, halszószt, szójaszószt, pálmacukrot/mézet, zöldbabot, olajat, darált sertéshúst – de készülhet csirkéből, marhából, halakból vagy egyéb tengeri herkentyűkből is –, illetve thai szent bazsalikomot, mivel utóbbit nehéz beszerezni, ezért lehet, hogy thai bazsalikommal vagy sima bazsalikommal készítik el. Emellett elmaradhatatlan a rizs és a néhány darab sült tojás az étel tálaláshoz. Az elkészítése A chiliket és fokhagymát összezúzzák, az osztriga-, hal- és szójszaszószt, illetve a pálmacukrot vagy a mézet elkeverik. Kifőzik a rizst, közben a babot feldarabolják, majd egy wok serpenyőben az olajat teljesen felhevítik, ebbe kerül bele elsőként a zúzott chili és fokhagyma némi pirításra. Majd következik a zöldbab, végül a darálthús, ha minden megpirult, akkor a szószok keveréke is rákerül az ételre, amit még addig hőkezelnek, míg az majdnem teljesen elillan. A tálalás előtti legutolsó lépés, hogy elkészítik a sült tojásokat, ennek a titka a bő, forró olajban történő kisütés.

Ha levest is kóstolnánk! Akkor bizony nem hagyhatjuk ki a Tom Yum Goongot, ami egy csípős és savanyú leves, garnélarákkal elkészítve. Összetevői között hangsúlyos az illatos citromfű, a galangal gyökér, kaffir lime levél és a madárszem chili is. Ennek az ételnek is rengeteg verziója él, hiszen a fő alapanyag rugalmasan változtatható, lehet például Tom Yum Gai, ami csirkéből készül, Tom Yum Pla, ami a halas változatot jelöli és olyan is, amiben vegyes tengeri herkenytűk és gombák vannak, ez a Tom Yum Taleh.

Egy salátát? Ha éppen csak gyorsan bekapnánk valami könnyűt egy thai utcai árusnál, akkor jó választás ez a fűszeres papayasaláta, természetesen chilivel készül, ami igazán különlegességé teszi. Emellett használnak még hozzá halszószt és limeot vagy tamarindot, illetve pálmacukrot. Az összetevők ízlés szerint változhatnak, szárított garnéla, rizstészta vagy akár földimogyoró is kerülhet bele. Sőt, a fő alapanyag a papaya is lecserélhető, akár mangóra, uborkára vagy más idényzöldségre, fogyasztható ragados rizzsel is, úgy laktatóbb ételre számíthatunk. Legyünk bátrak, és próbáljuk ki ezeket a népszerű ételeket!1 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page