top of page
Keresés
  • Krisztina Váradi

Palawan – A föld alatti folyó

Palawan a Fülöp-szigetek egyik legkülönlegesebb tagja, ugyanis itt található a világ leghosszabb – 8,2 km – föld alatti folyója. A folyó a sziget közepe felé található Puerto Princesa város barlangja alatt terül el, mintegy alvilági folyóként, bár az elénk táruló látvány inkább földöntúli. Annak ellenére, hogy a folyó egy mintegy másfél kilométeres szakasza látogatható, a helyiek többsége mégsem merészkedik le ide, mert úgy vélik, hogy ártó szellemek otthona.


A folyó, valamint a felette található barlang és a körülötte létrehozott nemzeti park felkerült az UNESCO Világörökségi listájára is, valamint a világ 7 új csodája közé is beválasztották. Az ősi folyó ekkor került a figyelem középpontjába, és vált a különleges kalandokat kereső utazók elsődleges úticéljává.


A folyó a Kínai-tenger egyik öble felől látogatható, itt található ugyanis a barlang azon bejárata, ahonnan elindulhatunk és megcsodálhatjuk a másfél kilométer hosszan elénk táruló lenyűgöző föld alatti világot. Érdemes a barlang környékét is felfedezni, hiszen olyan gazdag élővilággal – növények és állatok egyaránt - találkozhatunk itt, mint nem sok helyen a világon.


A föld alatti folyón hajózva – ami kizárólag kézzel hajtott lehet, ugyanis motorcsónakot szigorúan tilos itt használni – elképesztő látványban lehet részünk. Hatalmas cseppköveket – a barlang „plafonja” akár 80 méter magas is lehet -, barlangon belüli föld alatti vízeséseket, valamint a világ legnagyobb barlangkamráját nézhetjük meg.


99 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page