top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Pad thai

A pad thai a thai konyha legismertebb fogása, amelynek számtalan változata ismert. Igazi street food étel, Thaiföldön mind a pad thait készítő utcai árusok, mind az azt fogyasztó emberek hozzátartoznak a látképhez. Ez nem csoda, hiszen az alapanyagok könnyen beszerezhetők, az egytálétel pedig könnyen elkészíthető és igazán ízletes, ami a friss alapanyagoknak és az édes-sós-savanyú ízvilágnak köszönhető.


Szó szerint sült tésztát jelent, ami nagyon beszédes, hiszen a pad thai nem más, mint egy pirított rizstésztával készített egytálétel. A rizstésztán kívül mindig kerül bele tofu és tojás, emellett garnéla vagy csirke, valamint halszósz, tamarind paszta, pálmacukor, chili, fokhagyma, babcsíra, földimogyoró és egyéb zöldségek is. Az összetevők gyakran tálaláskor is felkerülnek az asztalra, hogy a végső ízt mindenki a saját ízlése szerint alakíthassa ki.


Annak ellenére, hogy a rizstészta már sokkal korábban bekerült az ősi Sziám (a mai Thaiföld) területére a vietnámi kereskedők közvetítésével, a pad thai 20. századi találmány. A terület elnevezése 1939-ben változott Sziámról Thaiföldre, és az akkori miniszterelnök annak érdekében, hogy erősítse a nemzeti tudatot és az újonnan létrehozott országot, pályázatot hirdetett egy nemzeti étel elkészítésére. A pályázatot a pad thai nyerte, ami azóta is Thaiföld nemzeti eledele.Titka csupán annyi, hogy be kell tartani a wokban pirítás alapszabályait. Minden alapanyagot gondosan készítsünk elő és tegyük elérhető távolságba, ugyanis gyorsan kell dolgoznunk. A wok mindig legyen forró, amikor a hozzávalókat beletesszük. A forró wokban pillanatok alatt megpirul minden és nagyon hamar elkészül az étel, ezért gyorsnak kell lennünk. Végül pedig figyeljünk arra, hogy egyszerre csak kis adagot készítsünk, ellenkező esetben nem pirulnak, hanem főnek az alapanyagok.

105 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page