Keresés
  • Krisztina Váradi

Oyakodon

Az oyakodon a japánok egyik kedvenc egytálételének, a donburinak a kedvelt változata. A rizstálat szokás „anya-gyermek” donburinak is nevezni, ugyanis egyszerre megtalálható benne a tojás és a csirkehús is. Az oyakodon a gyorséttermek népszerű fogása, mivel nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ezért tipikus, sietős munkahelyi ebéd. Ugyanezen okok miatt szívesen készítik otthon is, hiszen csak egy serpenyőre, egy tálra és 30 percre van szükség az egészséges és tápláló étel elkészítéséhez.


Az oyakodonhoz nem kell sok különleges alapanyagot beszerezned, mert nem kell hozzá más, csak tojás, csirkehús, hagyma és rizs. Ezek az összetevők gyakorlatilag bármikor bármelyik kamrában megtalálhatók, ezért minden különösebb előkészület nélkül, könnyedén elkészíthető otthon is a rizstál, amikor csak kedved tartja.


A recept is pofonegyszerű: a hagymát karikázd fel, majd kezdd el párolni dashi és szójaszósz keverékében. Mivel olajat egyáltalán nem használunk a készítésekor, az oyakodon nem csupán ízletes, de kifejezetten egészséges is. Amikor a hagyma már elkezd puhulni, add hozzá a kisebb darabokra szeletelt

csirkehúst is, amit fehéredésig lefedve párolj. Ezután jöhet a felvert tojás, és pár pillanat múlva le is veheted a tűzről a serpenyőt, mert az oyakodonhoz kicsit folyós állagúra kell hagyni a tojást. Ezután az egészet csúsztasd egy tál főtt rizs tetejére és szórd meg zöldhagymával.


Az oyakodon a donburinak csak az egyik változata, ami azonban számtalan egyéb módon is elkészíthető. Neked melyik a kedvenced?

3 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése