top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Okinoshima – a szent sziget, ahova csak férfiak léphetnek

Okinoshima egy aprócska – mindössze 0,69 négyzetkilométer - sziget a Genkai tengerben. Fontos, hogy ez a sziget Fukuoka prefektúrához tartozik, ugyanis van egy ugyanilyen nevű sziget a Shimane prefektúrában is, azonban az sokkal nagyobb és lakott. Ez a sziget ugyanis – egyetlen sintó szerzetest leszámítva – teljesen lakatlan.


Okinoshima ugyanis a japánok szent szigete, amely a mai napig érintetlen. A sziget ősidők óta szent hely, mely fénykorát a 4. és a 9. században élte. Ebben az időszakban ugyanis rendszeresen kötöttek ki itt kereskedő hajók, amelynek legénysége a legkülönfélébb kincseket ajánlotta fel, amiért cserébe biztonságos utat reméltek.


Ennek köszönhetően a szigeten ma is hatalmas számban találhatunk felbecsülhetetlen értékű régészeti leleteket, ékszereket, kardokat, fegyvereket, melyet nemzeti kinccsé nyilvánított Japán, és tilos a szigetről elvinni. A sziget további érdekessége, hogy nők nem léphetnek be, a mai napig kizárólag férfiak látogathatják. Ők is csak évente egy alkalommal május 27-én, amikor megemlékeznek az orosz-japán háború áldozatairól.


Ekkor 200 férfi érkezhet a szigetre, akiknek először meztelenül rituális fürdőt kell venniük a tengerben, és csak ezt követően léphetnek a szigetre. Az év többi napján csupán egyetlen szerzetes lakja a szigetet, aki felügyeli sértetlenségét, és rendben tartja a szigeten található sintó szentélyt. Okinoshima 2017 óta az UNESCO Világörökségének tagja, azonban a mai napig nem látogatható.34 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page