Krisztina Váradi
No spicy Thaiföldön?
Szokás mondani, hogy Thaiföldön minden étel csípős és édes, de ha úgy utazunk ki, hogy nem bírjuk a csípőset, akkor vajon miként tudunk étkezni az ott töltött idő alatt? Szerencsére – általában – a fogások többsége kérhető nem csípősen is, ilyenkor mindenképp szólni kell, hogy: No spicy!, hiszen alapvetően erősen hozzák ki az ételünket. Persze még ebbe az esetben is előfordulhat, hogy kóstoláskor kicsit meglepődünk, mert még mindig van ereje az ebédünknek, ezért is kezdett elterjedni a Zero spicy! kifejezés, ezt igyekeznek figyelembe venni az ottaniak. A csípős ízt az ételekben főleg a különböző chili paprikák használatával érik el, a legtöbb verziót már hazánkban is beszerezhetjük ezekből, így már nem számítanak akkora kuriózumnak, mint néhány évvel ezelőtt. Ottjártunkkor mégis érdemes kicsit a komfortzónánkon túllépni, hiszen akkor tudjuk megtapasztalni az igazi thai konyhát, ha a csípőssel is barátkozunk – a thai ételek rendkívül egészségesek és harmonikusak, miközben a csípős, a savanyú, az édes, a sós és akár a keserű íz is keveredik bennük.
