top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Nasi lemak

Az, ami az angoloknál a ham and eggs, az Malajziában a nasi lemak. A nasi lemak egy gazdag és laktató reggeli, ami a malájok nemzeti eledelének is számít. Igazi különlegességét a pandánlevél adja. A pandánlevél a csavarpálma jellegzetes sötétzöld színű levele, melyet a maláj és az indonéz konyha is előszeretettel használ desszertekhez vagy rizshez. A nasi lemak esetében duplán is használják, hiszen a rizst is pandánlevéllel főzik, végül pedig az ételt hagyományosan pandánlevélen szervírozzák.


A nasi lemak számtalan változatban készül, azonban tradicionálisan kókusztejben ázott főtt rizst jelent, amelyet uborkával, sült, ropogós szardellával, keményre főtt tojással, pirított mogyoróval és samballal tálalnak. Annyira laktató, hogy a külföldiek általában nem reggel, hanem inkább este, vacsoraként fogyasztják.


Az ételt 2016-ban beválasztották a 10 legegészségesebb reggeli közé, azonban ez egy kicsit megtévesztő. A nasi lemak önmagában nem nevezhető tipikus reformételnek, az azonban tény, hogy az angol és amerikai, kifejezetten zsíros, és kalóriadús reggelikhez viszonyítva egészségesebb. Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy a nasi lemak is tartalmaz telített zsírokat, és egy nagyobb adag akár 800 kalória is lehet.
53 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page