top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Nabemono

A nabemono a japán konyha egyik igen híres és kedvelt fogása. A nabemono tulajdonképpen a hot pot ételek összefoglaló nevek. A hot pot – azaz „forró fazék” – fogások elfogyasztása általában társadalmi esemény, és az őszi, téli hónapokra jellemző leginkább. A hot pot ugyanis nem más, mint egy olyan forró leves, amelyet az asztalon tálalva készítenek el, és az étkezés során folyamatosan melegen tartanak.


A hot pot alapja egy leves, amely halléből, szójaszószból, szakéból és némi sóból áll. Ezt az alaplevet főzik meg gázfőző lapon az asztalon az étkezés elején. Ezután mindenki a saját ízlése és kedve szerinti hozzávalókat főzi meg a levesben, és fogyasztja el. A hozzávalókat külön tányéron szervírozzák, és mindenki azt tesz az alaplébe, amit éppen szeretne. Pontosan emiatt a nabemononak számtalan változata van, és az alaplevet leszámítva nincs egyetlen tradicionális receptje.


Feltétként kerülhet bele répa, spenót, japán retek, sungiku – ami a krizantém virág egy ehető fajtája -, gomba, üvegtészta, csirke – és kacsahús, de vékonyra szelt marha – vagy sertéshús is. Ezen kívül szívesen használnak még halat, tenger gyümölcseit és tofut is. A hozzávalókat falatnyi darabokra vágják, és először mindig azt teszik a forró levesbe, amelyik keményebb, tehát több időt igényel a főzése. A hozzávalókat bármikor ki lehet venni, amikor elkészült.38 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page