top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Mochizuki Chiyome - a leghíresebb női ninja

A ninjákról még ma sem tudunk túl sokat, hiszen az ő lényegük a rejtőzködés és a titokzatosság, így nem csoda, hogy a női ninjákról még kevesebbet tudunk. Pedig akadtak ők is szép számmal, és közülük is kiemelkedett Mochizuki Chiyome, aki a Koga Ninja Klán leszármazottja volt, és maga is létrehozott egy csoportot.


Mochizuki Chiyome életéről nagyon keveset tudnak a történészek is, csupán annyi bizonyos, hogy a 16. században élt és tevékenykedett, abban az időszakban, amikor Japánban is megjelent a kereszténység, a lőfegyverek, és a daimjók közötti polgárháború. A daimjók között kitűnt Takeda Shingen, aki a korabeli vélekedéssel szemben kifejezetten hasznosnak és értékesnek tartotta a nőket. Úgy gondolta, hogy remek kémek lehetnek ők is, hiszen olyan helyzetekbe is kerülhetnek, amilyenbe egy férfi sosem.


Éppen ezért, amikor unokaöccse meghalt, megkereste annak feleségét, Mochizuki Chiyome-t, és azt kérte tőle, hogy toborozzon nőket kémkedésre. Mochizuki Chiyome megalapította az első női ninjaiskolát, ahol prostituáltakat, özvegyeket és árvákat tanított művészetekre, harcművészetekre és vallásra. Ez utóbbi különösen fontos volt, hiszen abban az időszakban a mikók sámánként járták a vidéket, így nem tűntek fel senkinek. Ennek köszönhetően Mochizuki Chiyome tanítványai nyugodtan tudtak kémkedni. Szakmájukból adódóan titoktartás kötelezte őket, amelyet annyira jól sikerül betartaniuk, hogy még ma is alig tudunk a női ninjákról bármit is.32 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page