top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Mizuhiki

A mizuhiki egy hagyományos dekorációs elem, amit leginkább a masnihoz tudunk hasonlítani a nyugati világban. Előszeretettel használják ajándékok, borítékok díszítésére, azonban – mint Japánban szinte mindennek – szimbolikus jelentése is van.


A mizuhiki megkeményített rizspapírból készített drótszerű zsinór. Eredetére több magyarázat is van, ám a legvalószínűbbnek a következő tűnik. A 14. században Japán és Kína a tengeren kereskedtek egymással. Hogy ne keverjék össze a csomagokat, a Kínából érkezőket fehér, míg az oda indulókat piros madzaggal kötötték át. Az emberek annyira megszokták ezt, hogy úgy vélték, csomagot kizárólag zsinórral átkötve lehet átadni, így ez a szokás megmaradt művészi szintre emelve.


A csomózásnak és a színeknek is jelentése van. Minél szorosabb például a csomó, annál szorosabb köteléket jelent az ajándékozó és a megajándékozott között. Ugyanígy a színek kiválasztása sem esetleges. A vöröset és a fehéret kizárólag ünnepi alkalmakkor használják, az arany és ezüst színt esküvők alkalmával, míg a fekete-fehér párosítás buddhista ceremóniákon alkalmazható. A csomók számtalan módon készülhetnek, és ma már nem csupán ajándékdobozokat díszítenek, hanem ékszereket és szobrokat is készítenek ezzel a módszerrel.16 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page