top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Miért van olyan kevés kuka Japánban?

Ha Japánra gondolunk azonnal a tisztaság és a rendezettség jut eszünkbe, ezért nem is feltételeznénk, hogy ha turistaként kukát igyekszünk keresni odakint a szemetünknek, akkor elég nagy kihívással találjuk magunkat szemben. Miért? Mert Japánban nagyon kevés a köztéri szemetes!

Mi az oka a szemeteshiánynak? Egyszerű: a japánok hazaviszik a szemetet, nem dobják el azt az utcán, ezért nincs szükség köztéri szemetesekre sem. Ha kitartóak vagyunk, akkor azért egy-két szelektív hulladékgyűjtő szigetet találhatunk, de időhatékonyabb megoldás, ha szemetünket a táskánkban pihentetve “hazavisszük” a szállásunkig. Érdekesség, hogy sok japán külön zacskókat rendszeresít a hulladéknak a táskájában, így már menet közben szelektíven tárolják az kidobandó dolgokat, hazaérve pedig néhány egyszerű mozdulattal elhelyezik a megfelelő hulladékgyűjtőben szemetüket. Tényleg hazaviszik? Igen! A legtöbben így tesznek, ezért még a hatalmas metropoliszban, Tokióban sem találkozunk nagyon eldobott szeméttel. Külföldiként a városról az az első benyomásunk, hogy milyen tiszta és szemétmentes, még a nyüzsgő helyeken is!

A lakosok tökéletesen megtanulták már az iskolában, hogy a napközben felhalmozott eldobandó csomagolásokat hazaérve otthon dobják ki, és köztudott, hogy a japánok igen szabálykövetők, ezért ez nem is okoz gondot nekik, jól működik ez a rendszer.
13 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page