top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Miért nincs sajt az ázsiai ételekben?

Ha szereted az ázsiai konyhát – és mivel itt vagy, bizonyára szereted 😊 – egész biztos, hogy neked is feltűnt, hogy szinte egyetlen étel, és egyetlen recept sem tartalmaz sajtot. Európaiként ez furcsa nekünk, hiszen mi szívesen fogyasztjuk és használjuk a sajtot. De vajon Ázsiában miért nem? Van erre valamilyen magyarázat? Ezt próbáljuk ma kideríteni.


Nincs egyértelmű álláspont arra, hogy mikor és hol készült az első sajt, de a legtöbb vélekedés szerint i.e. 8000 és i.e. 3000 között véletlenül készítette egy arab nomád Közép-Ázsiában. A sivatagban vándorolt, az útra pedig tejet vitt magával egy nyeregtáskában, ami állati gyomorból készült. Több óra lovaglás után megállt, hogy igyon, és akkor vette észre, hogy a tej vízszerű folyadékká változott, amiben fehér színű darabok – aludtej – úszkálnak. A nyeregtáska ugyanis egy fiatal állat gyomrából készült, és olyan enzimeket tartalmazott, amelyek hatására a tejből aludtej és savó képződött.


Azok után tehát, hogy a sajtkészítést Közép-Ázsiában fedezték fel, még érthetetlenebb, hogy miért nem fogyasztanak sajtot Ázsiában. Pedig van rá észszerű magyarázat. Az ázsiai kultúrák történelmileg nem szarvasmarhákat neveltek, ezért kevesen tolerálják a laktózt, így számukra a tejtermékek nagyon nehezen emészthetők. Emiatt alakult úgy, hogy a sajt soha nem volt része a hagyományos ázsiai konyhának, és az ázsiaiak még mindig nem esznek sokat belőle.93 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page