Krisztina Váradi
Mi az a Tom Kha Gai?
Ez bizony egy egyszerű és krémes, hagyományos thai leves, ami tikkasztó melegben, de a hűvösebb napokon is jó választás! A “tom” azt jelenti forralni, a “kha” az egyik jellegzetes űszert a galangalt takarja, a “gai” pedig ebben az esetben a csirkére utal. A Tom Khai Gai alapja a kókusztej, ami kiegészül pikáns galangallal, chilivel és fokhagymával, sokan egyszerűen csak kókusztejes csirkelevesként emlegetik emiatt.
Saját hazájában ez a legnépszerűbb étel, ha levesről van szó, már ezért is érdemes kipróbálni!
Hogyan készül? Az alapanyagok sokszínűsége hozza létre azt a tökéletes ízharmóniát, ami miatt méltán közkedvelt ez az étel, gluténmentessége okán, széles körben fogyasztható! Nézzük, hogy mik kerülnek ebbe a levesbe: kókusztej, csirkehús leves, thai citromnád, barna nádcukor, lilahagyma, fehérrépa, chili paprika, őrölt galangal és kaffir lime lé. Emellett levesbetétnek csirkehús (mell vagy comb), barna champignon gomba, halszósz, bébikukorica, petrezselyemzöld és koktélparadicsom kerül még bele - ízlés szerint.
Az elkészítés igen egyszerű, hiszen a leves hozzávalóit - a megfelelő arányokkal - lassú tűzön kell főzni, majd 15 percig forrni hagyni, ezután pedig egyszerűen leszűrni, hogy tiszta lé keletkezzen.
Majd a levésbetétek hozzáadásával - kivéve a petrezselyemzöld, koktélparadicsom és citromlé, ezek majd a tálalásnál kapnak szerepet - kell addig főzni, míg a csirkehús el nem készül. Jó étvágyat hozzá!
