top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Mangosztán, sárkánygyümölcs vagy zalacca – te tudod, mik ezek?

Eláruljuk, hogy mi a közös mindháromban: gyümölcsökről van szó, amik magas vitamintartalmuk, illetve pozitív élettani hatásaik miatt közkedveltek Délkelet-Ázsiában, sőt ma már – habár költségesen –, de hazánkban is hozzá tudunk jutni ezekhez a különlegességekhez. Nézzük meg, hogy melyikről mit érdemes tudni!

A mangosztán

Más néven királygyümölcsknek is hívják, egy örökzöld fa termése, ami akár 6-25 méter magasságig is megnő. A gyümölcs maga fanyar, jellegzetes ízzel rendelkezik, picit édeskés és rostos – hasonlóképp a citrusokhoz – lédús. Többször találkozhatunk vele a boltok polcain gyümölcslé, de konzerv formájában is. Külső héja lilás-vöröses színű, amit nem szabad megenni, kizárólag a termés fehér húsa fogyasztható. Érdekesség, hogy a mangosztán fa 5-6 évesen kezd el teremni, de akár százévesen is képes még erre, eleinte 200-300 termést hoz, később pedig akár ezer gyümölcsöt is megterem egy szezonban. Lelőhelyén rendkívüli gyógyítóerőt tulajdonítanak neki.


A sárkánygyümölcs Talán a legismertebb a három gyümölcs közül, pitajaként vagy kaktuszgyümölcsként is emlegetik, utóbbi utal arra is, hogy milyen módon terem: egy hullámos kúszókaktusz fajtán. A téli szezonban már felfedezhetjük mi is a boltok polcain itthon, jó tudni, hogy több színben fordul elő: lehet sárga vagy pirosas-zöldes, pikkelyszerű borításáról kapta a dragon fruit elnevezést is. A belseje általában fehér húsú, apró fekete magokkal tűzdelve, de előfordulhat ugyanígy piros húsú is. Állagában nagyon hasonlít a kivire, puha és lédús gyümölcs, íze savanykás, frissítő hatású. Fogyaszthatjuk nyersen, de a gyümölcssaláták közkedvelt alapanyaga is. Az alábbi gyógyhatásokat tulajdonítják ennek a gyümölcsnek: erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet, segíti a rákmegelőzést, de bőrünk és hajunk egészségét is támogatja.

A zalacca

Nevezik kígyógyümölcsnek is, ami nagyon rövid szárú, ám annál hosszabb levelű – akár 6-8 métert elérő – pálmákon terem. A növények tövében található meg a gyümölcs fürtökben, a legtöbb ismert fajtája ehető, belsejében fehér pép található, ami enyhén savas ízhatású, magjai viszont fogyasztásra alkalmatlanok.

Héja vörösesbarna, sok réteges mélyedésből áll, ami pikkelyekre emlékeztet, igazán egyedi a textúrája, egyik irányban érdes tapintású, a másikban pedig sima. A gyümölcs méretre és formára is hasonlít a fügére, az emlékezet gyümölcsének is hívják lelőhelyein, mert gazdag káliumban és pektinben, de tartalmaz tiamint, vasat, kalciumot és C-vitamint is.




16 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page