top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Lok-lok

A lok-lok egy tipikus maláj street food, aminek különlegessége inkább a tálalásban és a körítésben mutatkozik meg. A lol-lok ugyanis nem más, mint nyársra húzott étel. Ez lehet hús, tenger gyümölcsei, de akár zöldség is. Rendkívül népszerű Malajziában, és igazi közösségi fogásnak számít. Annak ellenére ugyanis, hogy street food és a legtöbbször valóban az utcán eszik, elfogyasztása közben összejönnek és jókat beszélgetnek az emberek.


A lok-lok-ot ugyanis magának készíti el az ember. Akkor is, ha étteremben veszed meg, és akkor is, ha egy utcai bódéban. És a lok-lok lényege pont ez. Kiválasztod a nyársat, belemártod a forrásban lévő vízbe, és megvárod, amíg megfő. Ezután szószt locsolsz rá, ami lehet szójaszósz, chili, vagy mogyorószósz, és elfalatozod közvetlenül a bambusznyársról.


A bambusznyárs különlegessége, hogy mindegyiknek színes az egyik vége. Ez lehet piros, kék, zöld vagy fehér. A színválasztás nem véletlen és nem is esetlegesen. A bambusznyárs színe mutatja ugyanis a lok-lok árát. Miután jól laktál, és befejezted az evést, a nyársakat kell felmutatnod, és ez alapján fizetsz az elfogyasztott ételért.


Számunkra érdekes, talán még egy kicsit furcsa is a lok-lok, de mindenképp érdemes kipróbálni, ha Malajziában jár az ember, mert semmihez sem fogható élményt jelent.8 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page