top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Lemang

A lemang egy hagyományos étel, amelyről úgy gondolják, hogy Indonéziából származik, de sok délkelet-ázsiai országban megtalálható, így például Malajziában, Bruneiben és Szingapúrban. Ragacsos rizzsel, kókusztejjel, citrommal, különféle ízesítőkkel és sóval készül, amelyeket összekevernek, majd bambuszcsőben főznek nyílt tűzön. A cső belsejét általában banánlevelekkel bélelik ki, hogy a rizs ne ragadjon bele a bambuszba. A lemangot hagyományosan a ramadán utolsó napján fogyasztják, ezzel jelzik a böjti időszak végét. Jellemzően húsalapú ételek mellé szolgálják fel.


A lemang Délkelet-Ázsia szinte összes közösségében ismert, és már az i. e. 2. századból maradtak fenn olyan emlékek, amelyek említik. Tradicionális szertartásokon és ünnepeken fogyasztották, és a mai napig az ősi technikával készítik.


A ragacsos rizst összekeverik citrommal, sóval, kókusztejjel és egyéb ízesítőkkel, majd az egész masszát az előzetesen banánlevéllel kibélelt bambuszcsövekbe töltik. Ezután a csöveket ferdén nyílt tűzre helyezik, ügyelve arra, hogy a nyitott vége felfelé nézzen. A rizst ilyen helyzetben kb. 4-5 órán át főzik, miközben időközönként átforgatják, hogy egyenletesen készüljön el. Általában rendanggal vagy serundenggel tálalják.


4 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page