top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

KumquatA kumquat a legkisebb citrusféle, ennek ellenére igazi vitaminbomba. Mindössze akkora, mint egy szőlőszem, de mégis annyi vitamint tartalmaz, mint egy jól megtermett narancs. Nem hiába nevezik a kínaiak arany narancsnak. Az apró gyümölcs Délkelet-Ázsiában őshonos, Indiában, Japánban, Tajvanon és a Fülöp-szigeteken egyaránt termesztik. Bár Kínában már a kora középkorban is ismerték és fogyasztották, Európa csak a 19. században ismerte meg azt az igazán ízletes és értékes gyümölcsöt.


A kumquat a mandarinhoz hasonlóan nagyon ritkán tartalmaz magot, és még a héja is fogyasztható. Húsa savanykás, míg a héja inkább édes, ízében is a mandarinra hasonlít. Készítenek belőle lekvárt és likőrt, fogyasztják magában, de teaként is, de teszik salátába és müzlibe is. Kandírozva is remek, gyümölcskenyerekhez ideális, sőt, húsos vagy halas ételekhez is szívesen tálalják.

Amellett, hogy nagyon finom, a kumquat igazi vitaminbomba. Nagyon magas a C és A vitamin tartalma, emellett tartalmaz kálciumot, foszfort és riboflavint is, így kiváló immunerősítő, jó a szemnek és védi a csontokat is. Gyakran fogyasztják teaként torokfájásra is. Sok vas és folsav található egy-egy aprócska szemben, aminek köszönhetően remek vérképző. Meglepően sok omega 3 és 6 zsírsavat tartalmaz, ezért nagyon jótékonyan hat a szív – és érrendszerre, valamint csökkenti a koleszterinszintet is. Ezen kívül egyre gyakrabban alkalmazza a szépségipar is, hiszen a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően hatékony a ráncok ellen is.


Ma már hazánkban is egyre több helyen kapható a legkisebb citrusféle. Te kóstoltad már?

9 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page