top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Koreai ételízesítők

Amikor az ázsiai konyhára gondolunk, elsőként ugrik be talán mindannyiunk számára a fűszerezés sokszínűsége és az ízek orgiája. Általánosságban is igaz ez, és elmondható az egyes országok ételeire is, így nem lóg ki a sorból a koreai konyha sem, amely különleges ételízesítőkkel fokozza az ellenállhatatlan aromákat. Három olyan ízesítőszert is használnak, mely igazán egyedivé teszi: töndzsang, kocshudzsang és kandzsang.


A töndzsang szójababkrém, amelyet frementálással készítenek. Elkészítése nem bonyolult, ám annál időigényesebb. A szójababot durván összetörik egy mozsárban, majd rizsszárral borítják, és néhány héten át érlelik a napon. Ezt követően a pépet összekeverik sóval és vízzel, agyagedénybe teszik és hat hónapon keresztül frementálják, ennek köszönheti intenzív ízét és illatát. A töndzsang – mint általában az ázsiai konyha remekei – nem csupán finom, de egészséges is, ugyanis segít megelőzni az elhízást. Talán ezért nem találkozunk kövér ázsiaiakkal? 😊


A kandzsang tulajdonképpen a töndzsang egy mellékterméke, hiszen a leszűrésekor keletkezett erjesztett szójaszósz. Talán nem is kell bemutatni, hogy a szójaszósz milyen helyet foglal el az ázsiai konyhában, így a koreai konyhában is. Az egyik legfontosabb ételízesítő, és nem túlzás azt állítani, hogy szinte mindenhez is használják.


A kocshudzsang a korai chilipaszta, és az egyik legnépszerűbb ételízesítő is egyben. A ragacsos rizsliszthez chilipaprikát és porrá tört frementált szójababot kevernek, így készítik el a jellegzetes pasztát, amit előszeretettek használnak salátákhoz, húsokhoz és levesekhez is.


47 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page