top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Kobe Luminarie

Kobe városában 1995 óta tartják meg minden évben a Fényfesztivált, mellyel a Nagy Hanshin-Awaji földrengésre emlékeznek. 1995. január 17-én földrengés rázta meg a várost, melyben 6.000 ember életét vesztette, további 43 ezren megsérültek. A földrengés óriási pusztítást végzett, közel 100 milliárd dolláros volt a kár. Egy időre sem gáz -, sem vízszolgáltatás nem volt a térségben, mégis a téli sötétségben az áramszolgáltatás hiánya okozta a legnagyobb nehézséget. Éppen ezért minden év decemberében a Fényfesztivállal emlékeznek meg a szomorú eseményről, és tisztelegnek azok előtt, akik sajnos nem élték túl.


Ebben az időszakban két hétre fénybe borul az egész város. A 200.000 darab egyedi, kézzel festett lámpatestet Olaszország adományozta Kobenek, hogy ezzel is enyhítse a károkat. A Fényfesztivál ideje alatt sötétedés után órákra kivilágítják a város, amely ilyenkor teljes fényárban úszik. A fesztivál igen sok turistát vonz, évente 3-5 millió ember kíváncsi a kivilágított Kobere.


Bár az utóbbi években némileg mérséklődött az érdeklődés a fesztivál iránt, a város mindent megtesz annak érdekében, hogy továbbra is vonzó esemény legyen az érdeklődők számára. 2014-ben a lámpákat felújították, többet újra is festettek, valamint a költséghatékonyság és a környezettudatosság nevében az izzókat is lecserélték LED izzókra. Különféle programokat szerveznek a Fényfesztivál idejére, így például 2015-ben a földrengést túlélő gyerekek rajzaiból szerveztek kiállítást.4 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page