top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Váradi

Kis thai konyhai alapok

Amikor a thai konyha kerül szóba, akkor bizony mindenkinek egzotikus, különleges ízvilágú ételek jutnak eszébe, hiszen nem ritka, hogy több alapíz keveredik benne, például a sós, az édes, a savanyú és a keserű. Az ízek mellett a látvány sem elhanyagolható, de a fűszeres illatok is képesek levenni a lábáról bárkit.

Az ázsiai konyhák közül a legnépszerűbb?

Igen! – ezt bátran állíthatjuk, hiszen rendkívül egyedi, könnyen azonosítható és tobzódik a színekben, illatokban és ízekben. Előszeretettel használnak a vízhez köthető alapanyagokat, növényeket, fűszereket, halakat, ezeket általában falatnyira vágva kínálják, így nem fogunk nagyobb húsdarabokat vagy méretes zöldségeket találni a tányérunkon.

Hogyan készülnek a thai ételek? Mik a népszerű alapanyagok?

Sokszor párolva, de elterjedt a grillezés és sütés is, manapság már népszerű a wok használata, ebben olajban kisütve készülnek az ételek. Chiliszeretetük tagadhatatlan, rengeteg fogásban megtaláljuk ezt a csípős fűszerpaprikát. Emellett a thai egyedi fűszerezés kedvelt összetevői a citromfű, a galanga gyökér, a curry, a citromlé, a bazsalikom és a kókusztej is.

Szívesen használnak zöldségeket az ételekben, például különleges gombákat, padlizsánt, szójababcsírát, bambuszrügyet vagy éppen kínai kelt. A rizzsel pedig majdnem minden étkezésnél találkozhatunk, lehet egyszerű köret, lehet önmagában is egy fogás, de akár desszertként is tálalhatják édes fűszerezéssel és gyümölcsökkel elkészítve. A rizst sosem szárítják ki, mindig ragacsosan készítik el és kínálják. A húsokat tekintve találkozhatunk a csirkével, a disznóval, de a könnyed étkezést garantáló tenger gyümölcseivel is. Ezeket rendkívül változatos módon főzik, sütik, keverik levesekbe, utóbbiak híresek arról, hogy fontos összetevőjük a rizstej. Az izgalmas szószokba forgatott húsoknak nincs párja, ezeket fogyasztva bizony ízek sokasága tobzódik majd a szánkban, hiszen az intenzív fűszerek, az édes, a savanyú és a csípős mind megjelenhet egy önteten belül.

Ha édességre vágyunk, akkor bizony be kell érnünk a legtöbbször az édesre hangolt, gyümölcsökkel kínált rizzsel, a nyugati konyhában jellemző piskóta vagy habos krémek itt egyáltalán nem jellemzőek. Különlegesség a tápiókapuding, ezt semmiképp se hagyjuk ki!

Az igazi egzotikumok

Sült tücsök vagy hangyatojás, esetleg más rovar? Bizony, ha Thaiföldön járunk, akkor nem szabad meglepődni, hogy a helyi árusok ilyen kínálattal is készülnek. A legtöbbször ezeket egészben grillezve vagy olajban kisütve kóstolhatjuk meg.2 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page