top of page
Keresés
  • Krisztina Váradi

Kirie

A kirie kifejezés a japán papír kivágás művészetét takarja, mely a mai napig különösen nagy népszerűségnek örvend a szigetországban. Magát az eljárást a kínaiak honosították meg, miután feltalálták a papírt, így Japánba is az ő közvetítésükkel jutott el a 7. század környékén. Papír kivágással egészen elképesztő alkotások születtek már a kezdetekkor is, és napjainkban is lélegzetállító képeket alkotnak ezzel a nem mindennapi technikával.


A 17. századra már nem csupán a kézművesség egyik fajtája volt a kirie, hanem egészen egyedi előadóművészetté fejlődött. Ebben az időszakban ugyanis a képeket színpadon hozták létre zenei aláfestéssel. Tulajdonképpen korai interaktív színházat alkottak meg, ugyanis a nézők instruálhatták az alkotót, aki kéréseik az alapján alakította a művét. Leggyakrabban amuletteket és híres színdarabok jeleneteit formázták meg így.


A kirie a 21. században is ismert és elismert művészeti ág, azonban néhány ritka kivételtől eltekintve ma már nem színpadon készülnek a remekművek. A technika ma is ugyanaz: éles eszközzel vágják ki a papírt művészi módon. Az egészen pici alkotásoktól kezdve, a hatalmas, monumentális művekig bármi elkészülhet így. A kép méretétől függően egy gyakorlott művész néhány perc alatt kivág egy kisebb képet, de egy-egy nagyobb alkotások akár hónapokat is dolgoznak.16 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page